Bestraling van de blaas

De bestraling wordt bijna altijd gecombineerd met chemotherapie, die dan tijdens de bestralings-periode gegeven wordt. Deze chemotherapie geeft minder bijwerkingen dan de neo-adjuvante chemotherapie die sommige mensen vooraf krijgen. De chemotherapie tijdens bestraling geeft alleen tijdelijke bijwerkingen.

Voor de bestraling zelf moet u gedurende 4 tot 6 weken,  5 maal per week  naar het ziekenhuis komen. U wordt bestraald door een apparaat dat om u heen draait terwijl u op een tafel ligt. U voelt de bestraling niet. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Het hele bezoek aan de afdeling duurt ongeveer een half uur per dag.

De eerste weken kunt u naast de behandeling andere activiteiten blijven doen. Maar tegen het eind van de serie bestralingen treedt vaak vermoeidheid op, en plasproblemen of diarree. De meeste klachten verdwijnen na een paar weken tot maanden. Maar er kunnen ook klachten blijven op de lange termijn. Meer informatie hierover vindt u onder Bijwerkingen.

Na de bestraling

De eerste jaren na de bestraling komt u een paar keer per jaar terug voor controle. De arts kijkt dan met een slangetje via de plasbuis in de blaas (scopie) om te zien of er geen terugkeer is van kanker in de blaas. 

Bij ongeveer 20 van de 100 mensen is het nodig om de blaas op een later moment toch nog weg te halen. Dit gebeurt als de tumor is teruggekomen of als de blaas door de behandeling niet meer goed werkt. Een operatie na bestraling geeft meer kans op complicaties.

Bijwerkingen van de bestraling

Tijdelijk

  • Vermoeidheid
  • Plasklachten (branderig gevoel bij het plassen, sneller aandrang hebben, vaker plassen (ook ’s nachts))
  • Diarree

Mogelijk blijvend

Bestraling van de blaas kan schade geven aan de omgeving van de blaas. Dit kan leiden tot problemen:

  • Plasproblemen: 25 op de 100 mensen geven aan dat ze plasproblemen hebben, zoals vaker plassen en moeite met ophouden van de plas.
  • Darmproblemen: 32 op de 100 mensen hebben af en toe last van darmklachten, vooral dunne ontlasting.
  • Seksuele problemen: 17 op de 100 mensen geven aan dat hun seksuele leven is verslechterd. Vrouwen hebben mogelijk meer problemen dan mannen.

Bijwerkingen van de chemotherapie

Tijdelijk

  • Misselijkheid, braken en maag- darmklachten
  • Last van handen en voeten (roodheid, kloofjes, vervellen en wondjes)
  • Vermoeidheid

Mogelijk blijvend

Deze chemotherapie geeft geen blijvende bijwerkingen.